середа, 23 вересня 2015 р.

Проект ЄС пропонує централізувати закупівлі. Чому б ні?


17 вересня 2015 року, Проект ЄС провів семінар, де представив найкращі практики та рекомендації щодо створення централізованих закупівельних організацій в Україні. Про це повідомляється на веб-сайті Проекту "Гармонізація системи державних закупівель зі стандартами ЄС".
Семінар було проведено з метою презентації та обговорення рекомендацій Проекту щодо створення централізованих закупівельних організацій (ЦЗО) в Україні, базуючись на вивченні та порівняні існуючих рішень ЦЗО в країнах ЄС та аналізі окремих елементів таких рішень (правових, інституційних, організаційних, застосування е-закупівель, управління персоналом тощо) щодо можливості їх застосування в Україні. Особлива увага була приділена питанню можливої функціональної структури та правового регулювання функціонування ЦЗО в Україні (сфера діяльності, права та обов’язки). Юджин Стюарт, Керівник Проекту ЄС, сказав: «В Україні налічується близько 15000 закупівельних організацій та 12000 тендерних комітетів. Вигоди від створення системи централізованих закупівель будуть безумовно помітними, адже це призведе до підвищення ефективності та економії в державному секторі». Причинно-наслідковий зв'язок в словах пана Стюарта, на нашу думку, не виглядає очевидним, хоча з висновками ми погоджуємось.
В ході нашої діяльності ми неодноразово констатували беззахістність замовників та членів ККТ від політичного впливу. Крім того, від різного роду впливу не захищені співробітники перевіряючих, контролюючих та правоохоронних органів.
Вже на сьогодні ми можимо констатувати з великою долею вірогідності, що розподіл державного замовлення в Кіровоградській області за такими напрямками, як будівництво; ремонт доріг; постачання продуктів харчування відбувається за умовно політичними мотивами.
Така практика задоволення державних потреб абсолютно дезорієнтувала підприємницькі кола, які не підтримуються "кращими людьми" регіону. Це відображається на відсутності пропозицій з боку кіровоградських підприємців по таких напрямках, як ліки; медичне обладнання; канцтовари та папір. Централізація закупівель цих проблем не вирішить, але, на наш погляд, дасть непоганий імпульс до оздоровлення принципів розподілу благ в регіоні.
Крім того, ми вже повідомляли про таку діяльність у сфері державних закупівель, яку б італьянські правоохоронні органи розцініли, як діяльність мафії.
Дана Мітеа, старший експерт Проекту ЄС, підтвердила, що централізований підхід до закупівель стає все більш популярним у багатьох країнах. За словами пані Мітеа, основними факторами для цього була вимога скоротити державні витратити і корупцією, а також необхідність для професіоналізації сфери закупівель.
Серед учасників семінару були: представники Мінекономрозвитку, АМКУ, Держфінінспекції, Рахункової палати, Секретаріату КМУ, Секретаріату Комітету з питань економічної політики ВРУ, Держказначейства, великих замовників та секторальних відомств (Міноборони, МОЗ, Міністерство інфраструктури, Міненерго, Мінрегіонбуд, Енергоатом, Укрзалізниця) та представники НГО.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Архів блогу