понеділок, 28 вересня 2015 р.

КП Теплоенергетик відпише 10 млн. фірмі зі статутником 1000 грн.

КП "Теплоенергетик" завершило процедуру закупівлі робіт з реконструкції теплових мереж від ТЕЦ до вул. Київської у м. Кіровограді. В торгах приймало участь 6 учасників, проте пропозиції чотирьох з них були відхилені. Яскравий приклад того, що високий рівень конкуренції замовник завжди може здалати наявними у нього повноваженнями.
Найдешевша пропозиція ТОВ "Арталекс", яка, до речі, нижча від пропозиції переможця на 2 млн. грн., була відхилена в кращих традиція тендерного формалізму. Трудовий шлях ТОВ "Арталекс" в державних закупівлях важко назвати незаплямованим, але на нашу думку, підстави для відхилення найдешевшої пропозиції повинні бути більш вагомими.
Цікавими є обставини відхилення пропозиції київського ТОВ "СУ 630". Пропозиція цього учасника була відхилена і через те, що строк дії ліцензії цього учасника закінчився на момент розгляду пропозицій. По-перше, встановши вимогу надавати фотокопії ліцензій в складі пропозицій, замовник порушив приписи частини 3 статті 40 Закону України "Про здійснення державних закупівель", якою визначено порядок витребування ліцензій. Такий вид порушення ми фіксуємо не в перше. По-друге, в Єдиному державному реєстрі ліцензій містяться відомості про видані "СУ 630" ліценції. Згідно реєстру, компанії було видано ліцензію АЕ289995 на здійснення діяльності у будівництві. Строк дії ліцензії з 01.04.2014 до 01.04.2019.
До оцінки було допущено пропозиції двох компаній: ПП "Камелот-3000" та ПП "Осмос-Буд". ПП "Камелот 3000" є активним учасником торгів з будівництва в Кіровоградській області. Активність підприємства не залишилась непоміченою тервідділенням АМКУ. У грудні 2014 компанія була притягнута до відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії в процедурі державної закупівлі. Проте Камелоту вдалось уникнути покарання і, відповідно, включення до "реєстру тендерних змовників", оскарживши рішення АМКУ в судовому порядку, відсоявши свою правоту в усіх судових інстанціях, включаючи ВГСУ. Засновником, власником і керівником ПП "Камелот-3000" є Олександр Кокош, колишній керівник місцевого осередку Партії Регіонів. Статутний капітал компанії - 100 грн.
Переможцем торгів було визнано кіровоградське ПП "Осмос-буд". Компанія була зареєстрована наприкінці 1994 року, проте ми не маємо інформації про її перемоги в торгах. Тож ставимо під сумнів виконання цим учасником вимоги замовника щодо підтвердження наявності досвіду виконання аналогічних договорів. Статутний капітал компанії складає 1000 грн. Засновником та власником компанії є мешканець Кіровограду Олег Данілов. Керівником підприємства з кінця 2014 року є Роман Рабдєв. Ліцензію на впровадження діяльності у будівництві компанія отримала у квітні 2014 року.
Сума контракту складе 10,5 млн. грн. при запланованих 12,9 млн. грн., передбачених замовником на закупівлю. Тобто економія коштів склала відчутні 20%.
На прикладі цієї закупівді можна зробити висновок, що рівень конкуренції на торгах та показник відносної економії кошитів не є об'єктивними показниками ефективності закупівлі. Ефективність ведення реєстру учаників, які приймали участі в змові під час проведення процедур державних закупівель, також значною мірою обмежується, по-перше, надзвичайно високим рівнем оскарження рішень АМКУ, а також можливостями кінцевих бенефіціарів мати у своєму підпорядкувані кілька взаємозамінних суб'єктів господарювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

Архів блогу